Önemli Bilgilendirme!
Forum sayfamızdan sınırsız faydalanmak için kullanıcı kaydı oluşturup giriş yapmalısınız. Özellikle mesaj eklentileri, linkler kullanıcı girişi yapmazsanız görüntülenmeyecektir. Aşağıdaki linke tıklayarak üye değilseniz kullanıcı oluşturabilirsiniz.
https://destek.delta-turkey.com/ucp.php?mode=register

Tek HMI Üzerinden 2 Adet DVP-12SE ve DVP202LC ile Loadcell Kalibrasyonu Hakkında

Kullanıcı avatarı
ghostefe
İletişim:
Durum: Çevrimdışı

Tek HMI Üzerinden 2 Adet DVP-12SE ve DVP202LC ile Loadcell Kalibrasyonu Hakkında

Mesaj gönderen ghostefe »

***Kendimi daha iyi anlatmak için uzun uzun yazdım, zamanınızı harcadığım için kusura bakmayın ( :

Merhaba Delta Ailesi,

Öncelikle kısa bir açıklama yaptıktan sonra soruma/sorunuma geçeceğim.
Geçen sene Ocak ayına kadar PLC nedir bilmezken birden bire ortada bırakıldığımız 26 grup loadcell bulunan bir un/hamur dozajlama tesisi üstümüze kaldı.
Belki hatırlarsınız "İki Adet DVP-12SE PLC'nin Master-Slave Olarak Bağlanması" diye başlık açmıştım.
Bilgisayar altyapım olmasından dolayı kısa sürede Delta PLC üzerine çalışarak (forumun yeni kurulduğu dönem) 1400 satır 6400 adımdan oluşan bir program yazarak bu tesisi çalıştırdım fakat yanlış yaptığım veya daha doğrusunun olduğunu bildiğim bazı noktalar vardı. O gün tecrübem ve bilgim kadar elimden geleni yaparak bu tesisi sorunsuz çalıştırabildim.

Bugün ise yurt dışında olan bu tesise bir güncelleme yapma gereği hissediyorum ve yaklaşık 10 gün sonra yeniden yurt dışına çıkacağım.
Çıkmadan önce özellikle loadcell kalibrasyonu hakkında yapacağım köklü güncelleme için siz değerli Delta Ailesi'ne sormak istediklerim, emin olmak istediklerim var.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederek sorularıma geçmek istiyorum.

------------------------------------------------------------------------------------------

Yapacağım güncelleme forumda paylaşılan "DVP202LC-SL Loadcell Kalibrasyon-Sıfırlama-Dara" isimli örnek uygulamayı kendi programıma uyarlayarak yapılacaktır.
Kısaca kullandığım sistemi anlatmak istersem iki adet DVP-12SE PLC ve bunlara bağla toplam 13 adet DVP202LC loadcell modülü bulunmakta. PLC'nin birinde ana program mevcut, diğerin ise 6 adet loadcell modülü takılı ve sadece DFROM komutu ile okuduğum değerler ethernet üzerinden DataExchange ile diğer PLC'ye aktarılmaktadır. Tüm sistem ethernet üzerinden bağlı olduğu için 3 adet HMI ise IP adresleri sabit olan PLC'lere okuma/yazma yapmaktadır.

Aşağıdaki örnek, kullandığım sistem için hazırladığım basit bir çalışmadır ve IP adresleri aşağıdaki gibidir.

Master PLC = 192.168.1.10
Slave PLC = 192.168.1.11
HMI = 192.168.1.12

Daha önce LCSoft ile loadcell modülüne bağlanıp oradan bir kalibrasyon yaptıktan sonra DFROM komutu ile okuma yaptırıp yine HMI üzerinden kullanıcının gerektiğinde kalibrasyon yapabilmesi için başka bir kalibrasyon yapılabilen program yazmıştım. Bu işlemde iki iş yapılmakta ve mekanik olarak değişiklik yapıldığında HMI üzerinden yapılacak kalibrasyon pek etkili olmamaktaydı. Yani LCSoft ile loadcell modülüne bağlanmak ve oradan işlemleri yapmak şarttı tabi bu yurt dışında olan tesis için her seferinde benim gitmem demekti. Açıkçası yeni başladığım dönemlerde tesisi en azından bu şekilde çalıştırabildim, diğer çalışma algoritması sorunsuz sadece loadcell kısmında derme çatma bir şeyler yapmıştım.

Yukarıdaki ip adreslerine istinaden forumda paylaşılan loadcell örneği ile yapacağım değişikliği PLC'ye yüklemeden önce LCSoft ile bağlanıp loadcell modüllerini fabrika ayarlarına döndürüp hiç bir ayarına dokunmadan HMI üzerinden kalibre etmeyi düşünüyorum.

Görsel 1
Resim

Görsel 2
Resim

Adım adım sormak/anlatmak gerekirse;

1-)
Öncelikle DVP202LC loadcell modüllerini fabrika ayarlarına döndürüp hiç bir ayarına dokunmadan bırakıyorum.

2-)
Görsel 1'de ilk satırdaki 1002 kontağı ilgili modülün CH1 ve CH2 kanalları aktif ediliyor.

LCSoft ile bağlanıp CH1 ve CH2'yi aktif etsem bu satıra gerek var mı?

Sürekli bu satırın orada olması mı gerekiyor?

3-)
LCSoft ile bağlanıp sıfırladığım modül için gram-kilogram-ton veya ondalık kısmın ayarını yapmama gerek var mı, fabrika ayarlarına döndürüp bırakmam yeterli mi?

Sizin verdiğiniz örnek program uyarlaması ile yapacağım kalibrasyonda kefeye koyduğum bilinen ağırlığı tam sayı olarak gireceğim için zaten gerekli ayarlamaları modül kendi yaparak okuma yaptığımda bana tam sayı olarak bir değer mi gönderecek?

4-)
Loadcell modüllerine uygulamayı düşündüğüm yukarıdaki işlemlerde eksik/yanlış olan bir şey var mıdır, tam olarak ne yapmam gerekiyor?

5-)
Yukarıda görsellerini eklediğim örnek programda Silo 1 için;
HMI üzerinden "DARA AL" (silonun boş, sıfır ağırlığı) butonuna basarak 192.168.1.10 (master) adresindeki PLC'de bulunan M100 kontağını aktif ediyorum ve sonra D100 datasına ağırlığını bildiğim bir nesneyi kefeye koyduktan sonra değerini giriyorum.
Daha sonra M101 kontağını aktif ettiğimde, kalibrasyon tamamlanmış oluyor ve DFROM ile son satırdaki M1000 kontağıyla Run konumunda iken sürekli olarak kalibre edilmiş datayı, yani kefe üzerine konan her türlü ağırlığı D110 datasında görüyorum, değil mi?

Programda tartım işlemleri için D110 datasını Silo 1 için rahatlıkla kullanabilir miyim?

Yapacağım işlem doğru ve hatasız ise artık işlemi CH2 ve diğer modüllere 192.168.1.10 adresindeki PLC için uygulayabilirim.

6-)
Yukarıdaki işlemleri 192.168.1.11 (slave) adresindeki sadece loadcell modüllerinden okuma yapmak için kullanılan PLC için uygulamak ve DFROM ile yapacağım son satırdaki okumayı DataExchange ile Master PLC'ye aktardıktan sonra bunu tartım işlemlerinde kullanmak istiyorum.

Bununla ilgili HMI örneğinde haberleşmeye eklediğim 192.168.1.11 bağlantısına M300-301 (Slave CH1) ve M400-401 (Slave CH2) kontakları ile D300-310 (Slave CH1) ve D400-410 (Slave CH2) datalarına yapacağım okuma/yazma işlemleri doğru mudur, bu şekilde sağlıklı olarak tek HMI ile her iki PLC'yi IP adresleri üzerinden sorunsuz kullanabilir miyim?

Biraz uzun olduğu için kusura bakmayın ama sizin yardımınız ve onayınız ile yazılımda değişiklik yapmam şart.
Hem zaman hem mesafeden dolayı bir kere yapıp tekrar arkama bakmak istemiyorum.
İlginiz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...

*** Yukarıdaki IP adreslerine göre yaptığım küçük derleme örneklerini ekte paylaşıyorum.
Yeni Program.dvp
Yeni Program.dps
Bu mesaja eklenen dosyaları görüntülemek için gerekli izinlere sahip değilsiniz.
Kullanıcı avatarı
Uğur
Mesaj Panosu Yöneticisi
İletişim:

Re: Tek HMI Üzerinden 2 Adet DVP-12SE ve DVP202LC Loadcell Kalibrasyonu

Mesaj gönderen Uğur »

1-) Mevcut çalışan bir sistem ise fabrika değerine almanıza gerek yok PLC programı modülde mevcudun üzerine dara alma sıfırlama ve kalibrasyon işlemlerini ilave etmektedir.
2-) Program satırları mevcut kalsın zararı yoktur. Modül arızalanması durumunda yeni bağlanacak bir modül için bu satırlar ön konfigürasyonda gerekli olacaktır.
3-) Kalibrasyon işlemi PLC aracılığı ile yaptığınızdan özellikle fabrika değerine almanıza gerek yok, tekrar tekrar kalibrasyon mevcut program ile gerçekleştirebilirsiniz.
4-) Program içerisindeki açıklamalarsa size söylenen şu dataya bunu yazın şu biti aktif edin gibi değişkenleri programa eklerseniz HMI aracılığı ile işlemi gerçekleştirecek olacaksınız.
5-) D110 içerisinde mevcut ağırlığı sürekli okuyor olacaksınız.
6-) Data exchange ile sadece ağırlık değerlerini master PLC ye çekin ama kalibrasyon dara alma gibi işlemlerde hali hazırda HMI iki PLC ile de haberleştiği için direkt slave PLC ye hükmederek yaptırtabilirsiniz.
Uğur Birdal - Technical Support Team Manager - DELTA Electronics Turkiye

Bildirimler İçin Whatsapp Kanalımıza Katılın
Whatsapp Kanal

https://www.linkedin.com/in/ugurbirdal
Kullanıcı avatarı
ghostefe
İletişim:

Re: Tek HMI Üzerinden 2 Adet DVP-12SE ve DVP202LC Loadcell Kalibrasyonu

Uğur yazdı: 04 Nis 2019, 11:03 1-) Mevcut çalışan bir sistem ise fabrika değerine almanıza gerek yok PLC programı modülde mevcudun üzerine dara alma sıfırlama ve kalibrasyon işlemlerini ilave etmektedir.
2-) Program satırları mevcut kalsın zararı yoktur. Modül arızalanması durumunda yeni bağlanacak bir modül için bu satırlar ön konfigürasyonda gerekli olacaktır.
3-) Kalibrasyon işlemi PLC aracılığı ile yaptığınızdan özellikle fabrika değerine almanıza gerek yok, tekrar tekrar kalibrasyon mevcut program ile gerçekleştirebilirsiniz.
4-) Program içerisindeki açıklamalarsa size söylenen şu dataya bunu yazın şu biti aktif edin gibi değişkenleri programa eklerseniz HMI aracılığı ile işlemi gerçekleştirecek olacaksınız.
5-) D110 içerisinde mevcut ağırlığı sürekli okuyor olacaksınız.
6-) Data exchange ile sadece ağırlık değerlerini master PLC ye çekin ama kalibrasyon dara alma gibi işlemlerde hali hazırda HMI iki PLC ile de haberleştiği için direkt slave PLC ye hükmederek yaptırtabilirsiniz.
Her zamanki gibi tane tane cevaplarınız için teşekkür ediyorum.

Kalibrasyon adımlarını uygularken yapılacak işlem sırası ile ilgili bir kaç kısa sorum daha olacak ( :

Sizin paylaştığınız loadcell kalibrasyon örneğinde;

"Adım 1 = Kefe üzerinde yük yok iken M100 aktif edilir."
"Adım 2 = Kefeye konulan ağırlığın bilinen değeri D100 datasına yazılır." (DoubleWord olarak giriş yapacağım)
"Adım 3 = Kefeye konulan ağırlık değeri D100 datasına girildikten sonra M101 aktif edilir ve kalibrasyon tamamlanır."

1-)
Yukarıda paylaştığım HMI örneğindeki kullandığım butonlar doğru mudur, yani anlık olarak M100-101'i push buton ile aktif etmem yeterli midir?

2-)
Farklı bir buton (set-reset-kalıcı) ile sürekli olarak kalibrasyon boyunca aktif olması mı gerekiyor?

3-)
D100 datasına gireceğim kalibrayon değeri kalıcı data mı olmalı, yoksa bir kere girdiğimde loadcell modülü kendi hafızasına kaydettiği için kalıcı data olup olmaması farketmiyor mu?

---------------------------------------------------------------------------------------

LCSoft ile modülleri fabrika ayarlarına döndürmek istememin sebebi daha önce ayarlarını çok karıştırdım ama yukarıdaki açıklamanız yeterliydi benim için.
Bu konuda başımın çaresine bakabilirim, en kötü ihtimalle fabrika ayarlarına döndürüp kullanırım.

Resim
Resim

4-)
Yukarıdaki LCSoft ayarları konusunda herhangi bir tavsiyeniz var mı, dikkat etmem gereken bir ayar?

Resim
Resim

Hemen yukarıdaki görsellerde tesiste kullanılan Keli SQB-A marka model loadcell'in teknik verileri görülmekte.
0.5-10 ton arası içi 3mV/V değerleri verilmiş.
LCSoft ekranında ise mV/V değerleri 1-2-4-6-20-40-60 mV/V olarak görülüyor.

5-)
Bu değerlere göre mV/V değerlerini nasıl ayarlamalıyım, LCSoft 'ta 3mV/V olmadığı için 4mV/V olarak ayarlasam fazlalık olan 1mV/V topraklama ile atılır mı?
Kısaca loadcell bu değerlerde nasıl davranır?

---------------------------------------------------------------------------------------

6-)
Son olarak şunu sormak istiyorum;
LCSoft ekranında bazı loadcell'lerden gelen veri örneğin 325432 gibi görülürken bazılarında -324352 gibi görülüyor.

Acaba bunun sebebi, yani eksi değer olarak görülmesinin sebebi SIG+ ve SIG- 'nin ters bağlanması olabilir mi?
Başka bir sebebi var mı, kalibrasyona olumsuz etkisi olur mu?

Bir kaç kısa sorum daha olacak demiştim ama sanırım pek kısa olmadı ( :
Kullanıcı avatarı
Uğur
Mesaj Panosu Yöneticisi
İletişim:

Re: Tek HMI Üzerinden 2 Adet DVP-12SE ve DVP202LC ile Loadcell Kalibrasyonu Hakkında

Mesaj gönderen Uğur »

1-) M100 push buton olması yeterlidir.
2-) Bir anlık gelmesi yeterli ayrıca set resete gerek yoktur.
3-) Kalibre ederken D100 içeriğinin öenemi vardır içerisindeki datanın kalıcı saklanmasının bir önemi yoktur.
4-) Kalibrasyonu PLC den yaparken bu ekranın bir önemi yoktur.
5-) 4mV/V seçiniz. 2 ile 4 mV/V için 4mV/V ayarı seçilmelidir.
6-) Negatif görünüm kalibrasyon ve sıfırlama sonrası darasız ağırlıkta karşınıza çıkıyor olabilir. Dara aldırmayı deneyiniz.

Whatsapp Kanal

Kullanıcı avatarı
ghostefe
İletişim:

Re: Tek HMI Üzerinden 2 Adet DVP-12SE ve DVP202LC ile Loadcell Kalibrasyonu Hakkında

Uğur yazdı: 04 Nis 2019, 15:51 1-) M100 push buton olması yeterlidir.
2-) Bir anlık gelmesi yeterli ayrıca set resete gerek yoktur.
3-) Kalibre ederken D100 içeriğinin öenemi vardır içerisindeki datanın kalıcı saklanmasının bir önemi yoktur.
4-) Kalibrasyonu PLC den yaparken bu ekranın bir önemi yoktur.
5-) 4mV/V seçiniz. 2 ile 4 mV/V için 4mV/V ayarı seçilmelidir.
6-) Negatif görünüm kalibrasyon ve sıfırlama sonrası darasız ağırlıkta karşınıza çıkıyor olabilir. Dara aldırmayı deneyiniz.
Tamda düşündüğüm gibi oldu her şey. Bu saatten sonra yazılımda gönül rahatlığı ile değişiklik yapabilirim ( :

Loadcell kalibrasyonu ile ilgili yanlış hatırlamıyorsam daha önce 2 farklı örnek paylaşılmıştı ve onlarla sonuç alamamıştım ama bu son paylaşılan ile sonuç alanları gördüm ve işimi çok kolaylaştıracak.

Peki şöyle bir durum daha var kafama takılan.

1-)
Mesela maksimum 100kg tartacağım küçük silolar var.
Bunları kalibre ederken 20kg bilinen ağırlık ile kalibre ettiğimde 70-80kg yük net olarak hesaplanabilir mi?

Aslında tartacağım maksimum ağırlık ile kalibre etmem en doğrusu fakat bazı durumlarda bu mümkün olmayabiliyor.
Sonuç olarak kalibrasyon mantığında bilinen yük için 0 noktasından itibaren oluşan gerilme sinyalini hafızaya alıp oranladıktan sonra 1kg nin gerilme karşılığına göre 100kg yi hesaplıyor sistem.
Kalibre edilecek siloyu maksimum kapasitesinden düşük bir yük ile kalibre ettiğimde sapma çok olur mu, yoksa loadcell modülü bunu rahatlıkla hesaplayabilecek yapıda mı programlanmıştır?

2-)
1. sorudaki küçük silo için belki sorun olmayabilir ama 500kg'lık mikser kazanı 100-150kg, 5000kg'lık un silosunu 250kg gibi ağırlıklar ile kalibre etmek akla mantığa sığar mı?

5000kg'lık siloyu boş iken sıfır ağırlığını alıp silobas ile 2000kg gibi bir yükleme sonrası kalibre etmek en garantisi sanırım ama yine de maksimum ağırlığa göre daha küçük ağırlıklar ile kalibre etmek ne kadar sağlıklı olur veya olmaz şu anki tecrübem ile bilemiyorum...

3-)
Loadcell modülleri için herhangi bir firmware güncellemesi mevcut mudur?

Eğer bir firmware güncellemesi mevcut ise (güncellemeler çoğunlukla iyidir) , İsrail'e gittiğimde güncelleyip kafam rahat bir şekilde dönmek isterim ( :

Sizi bugün çok meşgul ettim, hakkınızı helal edin...
Kullanıcı avatarı
Uğur
Mesaj Panosu Yöneticisi
İletişim:

Mesaj gönderen Uğur »

1-2-) Ne kadar büyük bilinen bir ağırlık ile kalibre ederseniz bilinen ağırlıktaki bir hatanın toplama etkisi o kadar az olacaktır.
3-) Herhangi bir firmware güncellemesi mevcut değildir.

Whatsapp Kanal

Kullanıcı avatarı
ghostefe
İletişim:

CH1 ve CH2 yi aktif ederken özel modüle yazma komutu olan TO komutunu kullandık.

Peki yine özel modüle veri yazdığımız diğer satırlarda TO yerine neden TOP kullandık?

TOP yerine TO kullanmış olsaydık ne fark ederdi merak ediyorum ve araştırdığımda TOP komutu ile ilgili bilgi bulamadım ( :
Kullanıcı avatarı
Turhan
İletişim:

Mesaj gönderen Turhan »

Delta DVP serisi PLC komutlarının diziliminde bazı özel durumlar söz konusudur. Bunlardan bir tanesi de komutun sonuna 'P' harfinin kullanılmasıdır(Örneğin: MOVP, ADDP, MULP, DMOVP). Bu komutun önündeki çalışma şartları aktif olduğunda komutun yalnızca 1 saykıl çalışacağı anlamına gelir.

DVP202LC-SL de kalibrasyon işlemleri registerlere adım adım ve sıralı değer yazılması gerektirdiği için komutların sonuna 'P' ekleyerek önündeki çalışma şartı sürekli aktif olsa bile özel TO komutunun 1 saykıl çalışmasını sağladık.
DELTA Electronics Turkey

Forum mesajlarınız, kullandığınız ürünlere ait tam model kodları ve detaylı teknik açıklamalar içermelidir.
Kullanıcı avatarı
ghostefe
İletişim:

Turhan yazdı: 09 Nis 2019, 09:59 Delta DVP serisi PLC komutlarının diziliminde bazı özel durumlar söz konusudur. Bunlardan bir tanesi de komutun sonuna 'P' harfinin kullanılmasıdır(Örneğin: MOVP, ADDP, MULP, DMOVP). Bu komutun önündeki çalışma şartları aktif olduğunda komutun yalnızca 1 saykıl çalışacağı anlamına gelir.

DVP202LC-SL de kalibrasyon işlemleri registerlere adım adım ve sıralı değer yazılması gerektirdiği için komutların sonuna 'P' ekleyerek önündeki çalışma şartı sürekli aktif olsa bile özel TO komutunun 1 saykıl çalışmasını sağladık.
Bu değerli bilgi için teşekkür ederim (:
Kullanıcı avatarı
ghostefe
İletişim:

Bu loadcell kalibrasyon örneğini komple kendi programım için uyarladım.
Data okuma veya data yazma kısımlarını HMI üzerinden DoubleWord (Unsigned Decimal) olarak ayarlamıştım, aklıma takıldı sormak istedim.

1-)
Bunları DoubleWord (Signed Decimal) yapmalı mıyım?

2-)
Signed Decimal ile Unsigned Decimal arasında ciddi bir fark var mı?

3-)
Signed olunca örneğin -999 ile +999 arasında okuyup yazabiliyoruz. Bende hep + değerde tam sayı olarak data okuyup yazdırıyorum yani Unsigned olarak kullanmamın bir eksisi olur mu?

4-)
Loadcell üzerinden DoubleWord olarak okuduğum değeri program akışında kullanırken karşılaştırma komutlarının başına "D" eklemeliyim sanırım. "DLD>=" gibi..
Doğru mudur?

5-)
Program akışında 10-17-36-50-60 gibi tam sayılar ile çalışıyorum. Loadcell den DoubleWord olarak okuduğum değerde bu sayılar gibi 0-100 arası oluyor. Bu durumda "DLD>=" yerine "LD>=" kullanırsam sorun olur mu?
Gelen data DoubleWord ise karşılaştırma komutlarında "D" kullanmak zorunda mıyım, sonuçta maksimum 100 değeri ile çalışıyorum.

***Belki çok basit ve fazla soru soruyorum ama bildiğim şeyleri sizin yardımını ve onayınız ile %100 emin olarak aklıma kazımak için böyle ufak tefek şeyleri bile sormak istiyorum.
Mesela "P" nin 1 saykıl işlem yaptığını nefes aldığım sürece unutmam ( :
İlginiz ve sabrınız için teşekkür ederim...

“PLC Forum” sayfasına dön